összetett fotóalbum keresés

neked is van véleményed?

Fotóalbumok » saját tekerés képei » A kerékpáros fő ellensége
A kerékpáros fő ellensége
A kerékpáros fő ellensége (7 kép)

Feltöltve: 2012-07-10 17:01:21
Cimkék: saját tekerés, XC


XCode
albuma

Leírás:
Tudományos neve Tribulus terrestris, magyarra fordítva szárazföldi sulyom. Közismert nevén királydinnye. Aki még nem találkozott volna vele (szerencsés egyén), biztosíthatom, rosszabb, mint a szembe fújó szél.

(A sulyom háromágú vastüske. Lovas harcosok visszatartása végett szórták szét, pl. a középkori várvédők.)

Ezt a növényt Természet Ősanyánk kifejezetten azért hozta világra, hogy a kerékpárosok életét megkeserítse. Kezdetben, mint tudjuk, vala a setétség. Sok idő telt el, míglen nyálkás kocsonyulatok jelentek meg a tengerben. Azután az élet kilépett a szárazföldre. (Köztünk szólva, nagy marha volt, még mindig vígan lubickolhatnánk a hűs habokban, hírből sem ismernénk a jövedelemadót.) Növények és állatok, köztük kerékpárosok népesítették be a szárazföldet. Szerény növénykénk sokáig az ugaron lapult, legfeljebb a bocskorosoknak kellemetlenkedett, míglen egy szép napon John Boyd Dunlop mester feltalálta a légtömlőt. A törzsfejlődés elérte csúcspontját, egymásra talált a két létforma, a kerékpáros és a rajta élősködő királydinnye. Meglehet, nem ez a teremtés hiteles története (de lehet, hogy mégis az, amilyen szerencsénk van), az azonban nem mese, hogy a növény kihasználja a kerékpárosokat.

Ellenségünk és pályatársunk egyéves, tőből elágazó, heverő szárú, merev szőröktől borzas növény. Levelei párosan szárnyasak, átellenesek. Virágai öt tagúak, sárgák, magányosak. Júniustól szeptemberig virágzik, termést többnyire júliustól érlel. Termése öt résztermésből áll. A résztermés háromoldalú, két hosszabb és két rövidebb tövist visel. Bármelyik oldalára esne, legalább egy tövise égnek mered.

A királydinnye világpolgár faj, a Föld meleg-mérsékelt éghajlati öveinek szárazabb vidékein mindenütt jelen van. (Eszkimó bicajos örül.) Nálunk elsősorban az Alföld és a Kisalföld homokvidékeinek lakója, laza talajokon azonban a dombvidéken is honos, pl. Tolnában, Baranyában. Kiváló alkalmazkodóképességét bizonyítja, hogy nagyvárosok rengetegében is megél. Vasúti pályák mentén, lakóházak tövében, járdák, kerékpárutak(!) szegélyén, oszlopok körül stb.

Sikerének titka igénytelensége, illetve terjedésének módja. A tövises résztermés négy- és kétlábú állatok talpába, illetve a kerékpár gumiköpenyeibe fúródik, s azután vagy beletörik a hordozóba - erre rövid távon vajmi kevés az esély -, vagy a gazda szabadul meg tőle valami módon. A bringás dühében elhajítja, s ha jó helyre kerül, a mag el van vetve. Jövőre, veled, ugyanitt...

Sajnálatos módon a koszterületek fenntartása, gondozása is hozzájárul a növény terjedéséhez. Kaszálnak, gereblyéznek, söpörnek - szétterítik, tessék-lássék összehúzzák a törmeléket -, a tövisek jó része meg ott marad nekünk, gyarapítván keserveinket.

Olyan kemény gumi, műanyag, illetve sűrű szövet nincsen, mellyel szemben az acélkemény tüske teljesen esélytelen. A nevezettek csak a szúrások egy része ellen nyújtanak védelmet: jobb esetben kitérítik a tüske hegyét az egyenesből, és az letörik. Csak az olyan vastag futófelület jelent tökéletes védelmet, amin keresztül a tüske nem tudja elérni a tömlőt. Megvédhet azonban a sorscsapások egy részétől a tájékozottság, az előrelátás, a gyors helyzetfelismerés és cselekvés:
- Ismerd meg ellenségedet, és kerüld el tenyészőhelyeit!
- Ne közelíts túlságosan az úttest, kerékpárút stb. széléhez!
- Kerüld el a kevesek által használt ösvényeket!
- Figyelj az intő jelekre (kaszálás hadművelet).
- Ha meghallod a talpas tövisek jellegzetes kopogását, legott állj meg, talán még tehetsz valamit.

Van azért némi haszna is a növénykének. A terméséből főzött tea "általános csatornatisztító" - el lehet képzelni, hogy ez mit jelent -, és állítólag növeli a férfierőt. (Jobb a nyers sárgarépa, megfelelően rögzítve.)

kilépés az albumból A kerékpáros fő ellensége #1 A kerékpáros fő ellensége #2 A kerékpáros fő ellensége #3 A kerékpáros fő ellensége #4
A kerékpáros fő ellensége #5 A kerékpáros fő ellensége #6 A kerékpáros fő ellensége #7